Bihar Civil Court English Question Paper:- बिहार सिविल कोर्ट क्लर्क चपरासी स्टेनोग्राफर अंग्रेजी का प्रैक्टिस सेट

0
1956
Bihar Civil Court English Question Paper
Bihar Civil Court English Question Paper

Bihar Civil Court English Question Paper:- दोस्तों इस पोस्ट में Bihar civil court ka English question paper लेकर आये है इसी तरह का English Question Paper Bihar Civil  Court  Peon Clerk  Stenographer परीक्षा में आएगा। इसे अलावा civil court previous year question paper in Hindi, Patna civil court peon previous year question paper download  करना चाहते है तो  लिंक निचे दिया है। 

Bihar Civil court peon clerk Stenographer की तैयारी 

दोस्तों बिहार सिविल कोर्ट चपरासी क्लर्क   स्टेनोग्राफर आदि पदों  की तैयारी के लिए सिलेबस के अनुसार नीचे प्रैक्टि सेट  दिया हुआ है अगर आप सिलेबस डाउनलोड करना चाहते हैं तो उसका लिंक नीचे दिया हुआ है। 

प्रारंभिक (PT Exam 2023 ) की तैयारी यह से करे  Click  Here 

 

बिहार सिविल कोर्ट सिलेबस  डाउनलोड परीक्षा 2023  Click  Here 

 

बिहार सिविल कोर्ट प्रीवियस ईयर क्वेश्चन डाउनलोडClick  here 

 

बिहार  सिविल कोर्ट  ऑफिसियल  वेबसाइट  चेक  Exam  Date Click  Here 

 

 

हमारे टेलीग्राम एवं व्हाट्सएप्प  ग्रुप से जुड़े रहे New  Update  पाने के लिए 

 Join My  TelegramJoin Now
WhatsApp Group  for Civil court Students Join  Now

 


Bihar Civil Court English Question Paper set 

1. Select the synonym of the given word.

PASSION

【A】 Desire

【B】 Passivity

【C】 Indifference

【D】 Hatred

SHOW ANSWER
Answer :- 【A】 Desire

 Note:- ‘Passion’ का अर्थ है ‘जुनून, जोश, अभिलाषा’ । दिये गये विकल्पों में से इसका उचित समानार्थक शब्द होगा ‘Desire ‘ जिसका अर्थ है ‘इच्छा, अभिलाषा’।

2. Select the meaning of the given Idiom.

Fight shy of

【A】 To quarrel bitterly

【B】 To avoid encountering

【C】 To be frightened

【D】 To be in an angry state

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 To avoid encountering

 Note:- . Idiom ‘Fight shy of का अर्थ है ‘टालना, दूर रहना, बचना’ । समान अर्थ वाला विकल्प है ‘To avoid encountering’

3. Select the synonym of the given word.

RELEVANT

【A】 Unrelated

【B】 Realistic

【C】 Applicable

【D】 Natural

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Applicable

 Note:-. ‘Relevant’ का अर्थ है ‘प्रासंगिक, संबद्ध, उपयुक्त, प्रसंगोचित’। दिये गये विकल्पों में से इसका उचित समानार्थक शब्द होगा ‘Appli- ‘cable’ जिसका अर्थ है ‘उपयुक्त, संबंधित।

4. Select the most appropriate word to fill in the blank.

The unfortunate boy was……. racing car. by the

【A】 knocked down

【B】 knocked at

【C】 knocked about

【D】 knocked back

SHOW ANSWER
Answer :- 【A】 knocked down

 Note:-वाक्य के भावानुसार रिक्त स्थान में विकल्प knocked downdown’ का प्रयोग उचित होगा।

5. Select the wrongly spelt word.

【A】 Manipulate

【B】 Medieval

【C】 Maintainance

【D】 Marriage

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Maintainance

 Note:- . गलत Spelling वाला विकल्प है’ Maintainance’. सही Spelling होगा ‘Maintenance’

6.Select the word which means the same as the group of words given.

One who is indifferent to pleasure or pain.

【A】 Stubborn

【B】 Stoic

【C】 Garrulous

【D】 Heroic

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Stoic

 Note:-. विकल्प ‘Stoic’ का अर्थ है ‘उदासीन, बैरागी, जितेन्दिय’ अतः दिये गये वाक्यांश के लिए यही उचित स्थानापन्न शब्द होगा।

7.Select the antonym of the given word.

APPARENT

【A】 Appealing

【B】 Hidden

【C】 Obvious

【D】 Likely

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Hidden

 Note:-. Apparent’ का अर्थ है ‘स्पष्ट, प्रत्यक्ष, प्रकट’। दिये गये विकल्पों में से इसका उचित विलोमार्थक शब्द होगा ‘Hidden’ जिसका अर्थ है ‘छिपा हुआ ‘।

8. Select the word which means the same as group the of words given.

Happening or being done at exactly the same time.

【A】 Superfluous

【B】 Simultaneous

【C】 Obsolete

【D】 Immediate

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Simultaneous

 Note:- विकल्प ‘Simultaneous’ का अर्थ है ‘समकालिक, एक ही समय, साथ-साथ’ अतः दिये गये वाक्यांश के लिए यह उचित स्थानापन्न शब्द होगा।

9.Select the wrongly spelt word.

【A】 Conscience

【B】 Embarass

【C】 Rhythm

【D】 Playwright

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Embarass

 Note:-. गलत Spelling वाला विकल्प है ‘Embarass’. सही Spelling होगी ‘Embarrass’.

10.Select the meaning of the given Idiom.

To strain every nerve

【A】 To spoil relationship

【B】 To be unwell

【C】 To put maximum effort

【D】 To get away with

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 To put maximum effort

 Note:- Idiom ‘To strain every nerve का अर्थ है    ‘एड़ी-चोटी का जोर लगाना, पूरा प्रयास करना’। समान अर्थ वाला विकल्प होगा ‘ To put maximum effort’

11.Select the antonym of the given word.

ALIEN

【A】 Native

【B】 Foreign

【C】 Unfamiliar

【D】 Overseas

SHOW ANSWER
Answer :- 【A】 Native

 Note:-. ‘Alien’ का अर्थ है ‘विदेशी, अपरिचित, परग्रहवासी’ । दिये गये विकल्पों में से इसका उचित विलोमार्थक शब्द होगा ‘Native’ जिसका अर्थ है ‘देशी जन्मज’।

12. Select the meaning of the given Idiom.

A hard nut to crack

【A】 One who is capable

【B】 One who is cruel

【C】 A  Difficult  Problem 

【D】 A problem easily solved

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 A  Difficult  Problem 

 Note:-. Idiom ‘A hard nut to crack’ का अर्थ है ‘अत्यंत कठिन समस्या’ । समान अर्थ वाला विकल्प होगा ‘A difficult problem’.

 Bihar civil court peon clerk Exam English Question 

13. Select the word which means the same as the group of words given.

A partial or total loss of memory.

【A】 Claustrophobia

【B】 Nostalgia

【C】 Amnesia

【D】 Xenophobia

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Amnesia

 Note:-. विकल्प ‘Amnesia’ का अर्थ है ‘स्मृति लोप की अवस्था’। अतः यह दिये गये वाक्यांश के लिए उचित स्थानापन्न शब्द होगा।

14. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error from the given options.

In industries, accidents mainly occur I due to technical fail.

【A】 mainly occur 

【B】 due to

【C】 technical fail

【D】 In industries

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 technical fail

 Note:-49. त्रुटि वाला भाग है ‘technical fail’. सही प्रयोग होगा ‘technical failure’.

15. Select the meaning of the given Idiom.

A cock and bull story

【A】 An unbelievable tale

【B】 An animal narrative

【C】 A children’s fable

【D】 A lengthy dialogue

SHOW ANSWER
Answer :- 【A】 An unbelievable tale

 Note:- idiom ‘A cock and bull story’ का अर्थ है ‘अविश्वसनीय कथा, काल्पनिक कथा’ । समान 4 अर्थ वाला विकल्प है ‘An unbelievable tale’.

16. Select the antonym of the given word.

REVEAL

【A】 Show

【B】 Disclose

【C】 Hide

【D】 Praise

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Hide

 Note:- ‘Reveal’ का अर्थ है ‘प्रकट करना, सामने लाना’ दिये गये विकल्पों में से इसका उचित विलोमार्थक शब्द होगा ‘Hide’ जिसका अर्थ है ‘छिपाना’।

17.Select the wrongly spelt word.

【A】 Representative

【B】 Reception

【C】 Recommend

【D】 Ridicullous

SHOW ANSWER
Answer :- 【D】 Ridicullous

 Note:- गलत Spelling वाला विकल्प है ‘Ridicullous’, सही Spelling होगा ‘Ridiculous’.

18.Select the word which means the same as the group of words given.

Not connected with religious or spiritual matters.

【A】 Communal

【B】 Secular

【C】 Veteran

【D】 Atheist

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Secular

 Note:-विकल्प Secular’ का अर्थ है ‘धर्म निरपेक्ष’। अतः दिये गये शब्द समूह के लिए यह उचित स्थानापन्न शब्द होगा।

19. Select the synonym of the given word.

VAGUE

【A】 Precise

【B】 Definite

【C】 Unclear

【D】 Incomplete

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Unclear

 Note:-39. Vague’ का अर्थ है ‘अस्पष्ट, धुंधला ‘ दिये गये विकल्पों में से इसका उचित समानार्थक शब्द होगा “Unclear’ जिसका अर्थ है ‘ अस्पष्ट’। 

20. Select the word which means the same as the group of words given.

An animal that lives by killing and eating other animals.

【A】 Predator

【B】 Amphibian

【C】 Quadruped

【D】 Biped

SHOW ANSWER
Answer :- 【A】 Predator

 Note:-40. विकल्प ‘Predator’ का अर्थ है ‘परभक्षी ‘ अतः यह दिये गये शब्द समूह के लिए उचित स्थानापन्न शब्द होगा।

21. Select the wrongly spelt word..

【A】 Secretary

【B】 Suspicous

【C】 Sustain

【D】 Schedule

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 Suspicous

 Note:-. गलत Spelling वाला विकल्प है ‘Suspicous’. सही Spelling है ‘Suspicious’

22. Select the meaning of the given Idiom.

A man of spirit is

【A】 A unique person

【B】 A very courageous man

【C】 A spiritual person

【D】 A very talented man

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 A very courageous man

 Note:- Idiom ‘A man of spirit’ का अर्थ है ‘साहसी ‘व्यक्ति’ । समान अर्थ वाला विकल्प है ‘ A very courageous man’.

Bihar civil court clerk  English practice set

23. Select the meaning of the given Idiom.

Fool’s paradise

【A】 imaginary idea

【B】 deceptive happiness

【C】 foolish idea

【D】 unexpected gain

SHOW ANSWER
Answer :- 【B】 deceptive happiness

 Note:- Idiom ‘Fool’s paradise’ का अर्थ है ‘हवाई है किला’। समान अर्थ वाला विकल्प है ‘decep- tive happiness’.

24.Select the antonym of the given word.

TREACHEROUS

【A】 Disloyal

【B】 Unfaithful

【C】 Faithful

【D】 Deceitful

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 Faithful

 Note:-44. Treacherous’ का अर्थ है ‘विश्वासघाती,  छली, कपटी’ दिये गये विकल्पों में से इसका उचित विलोमार्थक शब्द होगा Faithful’ जिसका अर्थ है ‘विश्वासी’।

25.Select the most appropriate word to fill in the blank.

A major earthquake……… in India on 8 October, 2005 in Uri.

【A】 occurs

【B】 is occurring

【C】 occurred

【D】 has been occurring

SHOW ANSWER
Answer :- 【C】 occurred

 Note:- वाक्य Past Tense का है. रिक्त स्थान मेंविकल्प ‘Occurred’ का प्रयोग उचित होगा।

 Read  More :-

Bihar Civil Court Question Paper pdf Peon Clerk :- प्रैक्टिस सेट GK /GS चपरासी क्लर्क स्टेनोग्राफर बिहार सिविल कोर्ट परीक्षा 2023

Most VVI GK/GS For Competitive Exam:- 25 खतरनाक GK /GS पढ़ाई करते हो तो 15 सही करके बताओ चैलेंज है सभी कैंडिडेट को

Important GK Question Paper Bihar Civil Court Exam 2023:- VVI GK/GS बिहार सिविल कोर्ट क्लर्क चपरासी स्टेनोग्राफर परीक्षा 2023

Hindi VVI Objective Question Bihar Civil Court Exam 2023:- सिलेबस के अनुसार बिहार सिविल कोर्ट परीक्षा हिंदी प्रैक्टिस सेट

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here