united states geography question answer I north america geography questions and answers I learning united states geography

    0
    1028
    united states geography question
    united states geography question

    united states geography question answer:- Hello my dear American student, for you guys, here I am giving important information related to North America and United States Geography which is very important for your competitive exam. America Geography Question Answer. North America Geography Question. United States of America Geography Question Answer. learning united states geography,


    united states geography question answer

    1. How many countries are there in North America ?

    Show Answer
      Answer:- 23

    2. There are many islands in the southern part of the continent of North America, which are called ?

    Show Answer
      Answer:- ‘Western Island Group’ or ‘West Indies’

    3. What separates the continent of North America from the continent of Asia ?

    Show Answer
      Answer:- Strait of Bering

    4.Which is the highest peak of North America ?

    Show Answer
      Answer:- Mount Mackenzie is the highest peak in North America, which is located in Alaska. It is an active volcano.

    5..The mouth of which river was discovered in 1673 by the French explorers Jacques Marquette and Louis Jolliet while they were canoeing down the Mississippi River?

    Show Answer
      Answer:- Missouri River

    6.Where in the United States is “Death Valley “?

    Show Answer
      Answer:- California

    7.Tallahassee is the capital of which U.S. state ?

    Show Answer
      Answer:- Florida

    united states geography for american students

    8.Which boundary in the United States, together with the Ohio River, was regarded in the pre-Civil War period as the dividing line between the slave-holding states in the South and the free-soil states in the

    Show Answer
      Answer:- Mason–Dixon Line

    9.In what U.S. state can the world’s tallest trees be found ?

    Show Answer
      Answer:- California

    10.Where is the Niagara Lake located ?

    Show Answer
      Answer:- The world famous Niagara Falls is situated between Lake Erie and Lake Ontario. It is made up of three waterfalls namely Horseshoe Falls, American Falls and Bridal Wheel Falls.

    11.Who serves as the boundary line between America and Canada ?

    Show Answer
      Answer:- The Great Lakes and the St. Lawrence River serve as the boundary line between the United States of America and Canada.

    12.Where is the Colorado Plateau located ?

    Show Answer
      Answer:- The Colorado Plateau is located in North America. It divides the Colorado River and the Grand Canyon into two parts.

    13.Which is the famous Strait of North America ?

    Show Answer
      Answer:- The Strait of Florida is the famous Strait of North America. It connects the Atlantic Ocean to the Gulf of Comexico

    14.. Where are the extensive fishing grounds in North America ?  

    Show Answer
      Answer:- Grand Bank near Newfoundland and Georges Bank near Nova Scotia are the extensive fishing grounds in North America. 

     north america geography questions and answers

    15. Which are the major rivers of North America ? 

    Show Answer
      Answer:- Fraser River, Mackenzie River, Churchill River, St. Lawrence River, Mississippi River, Missouri River, Red River, Rio Grande River, Colorado River, Columbia River, Yukon River, Ohio River and Arkansas River

    16. Major food crop of North America ?   

    Show Answer
      Answer:- Wheat and Maize  

    17. Major cash crop of North America ? 

    Show Answer
        Answer:- Cotton

    18.How are the plains found in North America ?  

    Show Answer
      Answer:- In North America, temperate climate grasslands are found which are called ‘prairie’. Maize is called corn. It is also called ‘Corn Belt’.

    19.Which of these lakes is entirely within the United States ?

    Show Answer
      Answer:- Lake Michigan

    20.In what U.S. state is Pavlov Volcano located ?

    Show Answer
      Answer:- Alaska

    21.Which U.S. city is situated at the confluence of the Delaware and Schuylkill rivers ?

    Show Answer
      Answer:- Philadelphia

    U.S.A geography question answer for exam

    22.Which major U.S. city is closest to the junction of the Mississippi and Missouri rivers ?

    Show Answer
      Answer:- St. Louis

    23.What U.S. city is New Hampshire’s only seaport?

    Show Answer
      Answer:- Portsmouth

    24.Which large city in southeastern Michigan was founded by Antoine Laumet de la Mothe Cadillac ?

    Show Answer
      Answer:- Detroit

    25.Who founded the settlement that later grew into the city of Chicago ?

    Show Answer
      Answer:- Jean-Baptist-Point Du Sable

    26.On which of the North American Great Lakes is Cleveland, Ohio, located ?

    Show Answer
      Answer:- Lake Erie

    learning united states geography questions

    27..In which two U.S. states is Okefenokee Swamp located?

    Show Answer
      Answer:- Florida and Georgia

    28.Into which bay does the Potomac River flow?

    Show Answer
      Answer:- Chesapeake Bay

    29.Which is latitude forms the boundary between the two big countries- USA and Canada?

    Show Answer
      Answer:-49 Degree North latitude

    Note:-The 49 Degree North latitude forms the boundary between the two big countries “USA and Canada”.

    30. Which is not the part of physiographic regions of North America?

    Show Answer
      Answer:-Ethiopian Highlands

    31.Which is the largest fresh water lake in the world?

    Show Answer
      Answer:-  Lake Superior

    American ( geography of usa pdf )

    32.Which North American country known as the ‘Sugar Bowl of the World’?

    Show Answer
      Answer:- Cuba

    Note:-Cuba is the major producer of Sugarcane and hence called the ‘Sugar Bowl of the World

    33. Grassland found in the North America is called ?

    Show Answer
      Answer:-Prairies

    Note:- It is also called ‘Corn Belt’.

     34.Who among the following discovered the North America?

    Show Answer
      Answer:-Columbus

    Note- Friends, North America was discovered by Columbus in 1492 AD

    united states geography question answer

    MORE READ :-

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here