BSEB English Model Paper 10th Class English Bihar board download 2022 II10वीं कक्षा इंग्लिश मॉडल पेपर 2022

    0
    1162
    10th Class English Model Paper Bihar board download 2022
    10th Class English Model Paper Bihar board download 2022

    BSEB English Model Paper10th Class Bihar board download 2022:  दोस्तों अगर आप इस बार बिहार बोर्ड मैट्रिक परीक्षा 2022 में देने वाले हैं तो Bihar Board class 10 English model question paper 2022 को एक बार जरूर पढ़े। BSEB 10th Class English Model Paper Matric Exam 2022,10th class English model paper Bihar Board book, BSEB English Model Paper 10th Class English

    दसवीं कक्षा बिहार बोर्ड मैट्रिक परीक्षा 2022 के लिए सिलेबस के अनुसार 100 प्रश्नों का  English Model Paper इस पोस्ट में दिया हुआ है।  BSEB English Model Paper 10th Class Bihar board Hindi medium.


    BSEB English Model Paper10th Class Bihar board download 2022

    There are 100 objective type questions, out of which only 50 objective questions to be answered. Choose the Correct Answer and Mark Your answers with ball point pen 【Blue/Black】 in OMR Sheet.   ( Bihar board  10th Class English Model Paper Matric Exam 2022.)

    【50 × 1 = 50】 x

    1. Who is the author of this article ‘Once Upon a Time’?

    【A】 Aung San Suu Kyi

    【B】 R.C. Huchinson

    【C】 Toni Morrison

    【D】 Rohitan Mistri

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Toni Morrison

    2. What does the word ‘mysterious’ means?

    【A】 Secret

    【B】 Impossible to Understand

    【C】 Hidden facts

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Impossible to Understand

    3. Which tribe did the author belong?

    【A】 Fast thinkers

    【B】 Slow thinkers

    【C】 Steady thinkers

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Slow thinkers

    4. Who’s dedication and personal sacrifice come to be a worthy symbol through whom the plight of all the people of Burma may be recognised?

    【A】 Aung San Suu Kyi

    【B】 Het Son

    【C】 People of Burma

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Aung San Suu Kyi

    5. Which of the following prize was awarded to Suu Kyi ?

    【A】 Nobel Prize

    【B】 Rafto Prize

    【C】 Sakharov Prize

    【D】 All of these

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 All of these-

    6. What has made the man idle?

    【A】 Luxurious life

    【B】 Comfortable devices

    【C】 Packed foods

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Comfortable devices

    7. Why were grove planted ?

    【A】 To comfort us

    【B】 To provide us Loaries

    【C】 To provide us fuel

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 To comfort us

    8. From where does he get his cloths ?

    【A】 From bamboos

    【B】 From leathers of animals

    【C】 From his flocks of sheep

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 From his flocks of sheep

    9. When the narrator sat down to write, Gillu wanted to catch her :

    【A】 attention

    【B】 pen

    【C】 papers

    【D】 hair

    SHOW ANSWER
      Answer:【A】 attention-

    10. Gillu favourite food was:

    【A】 rice

    【B】 bread

    【C】 kaju

    【D】 Jam

    SHOW ANSWER
      Answer:【C】 kaju

    11. Old woman was:    

    【A】 blind but wise

    【B】 blind but honest

    【C】 blind but cruel

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 blind but wise

    12. Humayun Kabir was a famous:

    【A】 poet

    【B】 novelist

    【C】 essayist

    【D】 All of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【D】 All of these

    13. Who was a Cabinet Minister for Scientific Research and Cultural Affairs during Nehru Primeministership?

    【A】 Toni Morrison

    【B】 Leo Tolstoy

    【C】 Humayun Kabir

    【D】 Mahadevi Verma

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Humayun Kabir

    14. William cowper’s poem is a……… example of this kind of

    【A】 modern

    【B】 classic

    【C】 both ‘A and ‘B’

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 classic

    15. Essay on Criticism’ is famous work of:

    【A】 Puran Singh

    【B】 Vidyapati

    【C】 William Cowper

    【D】 Alexander Pope

    SHOW ANSWER
      Answer:-【D】 Alexander Pope

    BSEB English Model Paper 10th Class Matric Exam 2022

    16. Me and the Ecology bit’ brings out how the issue of :

    【A】 Preserving environment

    【B】 Preserving noise

    【C】 Save animals

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Preserving environment

    17. Who was the editor of the famous Hindi weekly ‘Chand’?

    【A】 Vidyapati

    【B】 Puran Singh

    【C】 Mahadevi Verma

    【D】 Toni Morrison

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Mahadevi Verma

    18. Indian music is largely:

    【A】 Sharp

    【B】 loud

    【C】 motivational

    【D】 improvisational

    SHOW ANSWER
    Answer:-【D】 improvisational

    19. Aung San Suu Kyi is a :

    【A】 Pro-democracy activist

    【B】 leader of the National League for Democracy in Burma

    【C】 Both ‘A’ and ‘B’

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Both ‘A’ and ‘B

    20. Toni Morrison won the Pulitzer prize for :

    【A】 fiction

    【B】 essay

    【C】 speech

    【D】 All of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 fiction

    21. Who was cheating the corn-merchant ?

    【A】 His Son

    【B】 His Nephew

    【C】 His Daughter

    【D】 His wife

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 His Nephew-

    22. Who were regarded as the earliest invaders of India, till recently, according to the author:

    【A】 Aryans

    【B】 Greek

    【C】 Aralians

    【D】 Turkish

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Aryans

    23. How many girls were in film?

    【A】 Two

    【B】 Three

    【C】 Four

    【D】 Five

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 Three-

    24. What type of pollution is created by compost, according Mr. Williams?

    【A】 Air Pollution

    【B】 Nose Pollution

    【C】 Noise Pollution

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Nose Pollution

    25. Malasha put down her foot and splashed dirty water on to Akoulya’s:

    【A】 hands

    【B】 neck

    【C】 frock

    【D】 hair

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 frock

    26. In the lesson, the narrator talks about how he advises everybody what they should do to protect the

    【A】 Elderly

    【B】 Ecology

    【C】 Children

    【D】 Pedestrians

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 Ecology-

    27. The polythene bag melts down when a little …… is applied.

    【A】 chemical

    【B】 fertiliser

    【C】 warmth

    【D】 water

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 warmth

    28. Lord Krishna’ had not met… for some time.

    【A】 Radha

    【B】 Sudama

    【C】 Vidyapati

    【D】 Yashoda

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Radha

    29. The man tried all tricks to gather:

    【A】 silver

    【B】 diamonds

    【C】 jewellery

    【D】 gold

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 gold

     English Model paper 2022class 10 Bihar board pdf download

    30. The koel is full of dissatisfaction because with her.

    【A】 husband

    【B】 lover

    【C】 brother

    【D】 mother

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 lover

    31. The porter’s son shivered with cold and was:

    【A】 afraid

    【B】 angry

    【C】 hungry

    【D】 jealous

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 hungry

    32. Martha used to tell her stories in the hazel:

    【A】 forest

    【B】 mountain

    【C】 river bank

    【D】 glen

    SHOW ANSWER
    Answer:-【D】 glen

    33. Munni asked Halku how he could have…….. peacefully which his crops were being destroyed.

    【A】 slept

    【B】 jumped

    【C】 eaten

    【D】 travelled

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 slept

    34. To which game does the writer compare the crows play?

    【A】 To bite and fly

    【B】 To hide and seek

    【C】 Both 【A】 and 【B】

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 To hide and seek

    35.The banker decided to murder the:

    【A】 guard

    【B】 servant

    【C】 gardener

    【D】 lawyer

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 lawyer-

    36. For Mr Gessler, boot making was a/an:

    【A】 art

    【B】 burden

    【C】 job

    【D】 timepass

    SHOW ANSWER
      Answer:【A】 art-

    BSEB English Model Paper 10th Class 10वीं कक्षा इंग्लिश मॉडल पेपर 2022

    37. Greed is…… but life is not.

    【A】 worthy

    【B】 bad

    【C】 good

    【D】 endless

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 endless-

    38. The high-pitched strains of the koel wakes in the poet’s soul a thousand:

    【A】 dreams

    【B】 desires

    【C】 memories

    【D】 longings

    SHOW ANSWER
      Answer:【C】 memories-

    39. As a result of very hard work, the porter’s……..beat fast.

    【A】 pulse

    【B】 heart

    【C】 nerves

    【D】 muscles

    SHOW ANSWER
    Answer:【B】 heart-

    40. The poet knew Martha when he was a

    【A】 servant

    【B】 child

    【C】 shopkeeper

    【D】 teacher

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 child-

    41. Halku heard some muching and crunching sounds coming from the

    【A】 house

    【B】 fields

    【C】 terrace

    【D】 groves

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 fields

    42. The…… path of allergy development is widely referred as ‘the allergy march.’

    【A】 side

    【B】 twisted

    【C】 direct

    【D】 indirect

    SHOW ANSWER
    Answer:【C】 direct-

    43.To prove that the lawyer hated everything that the world….. he was going to give up his right to the two  million.

    【A】 criticized

    【B】 valued

    【C】 lost

    【D】 found

    SHOW ANSWER
      bbbbbbbbbbAnswer:-【B】 valued

    44. Mr. Gessler was a ……. bootmaker.

    【A】 Russian

    【B】 German

    【C】 French

    【D】 English

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 German

    45. But, according to modern research, the existence of........has been considered to be  true

    【A】 Post-Aryan invaders

    【B】 No Pre-Aryan invaders

    【C】 Pre-Aryan invaders

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Pre-Aryan invaders

    46. How many girls were in film ?

    【A】 Two

    【B】 Three

    【C】 Four

    【D】 Five

    SHOW ANSWER
    Answer:【B】 Three-

    47. What type of pollution is created by compost, according to Mr. Williams?

    【A】 Air Pollutionव् 

    【B】 Nose Pollution

    【C】 Noise Pollution

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Nose Pollution

    48. In the lesson, the narrator talks about how he advises everybody what they should do to protect the

    【A】 Elderly

    【B】 Ecology

    【C】 Children

    【D】 Pedestrains

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 Ecology-

    49. To which game does the writer compare the crows play?

    【A】 the bite and fly

    【B】 to hide and seek

    【C】 both 'A' and 'B'

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 to hide and seek

    10th Class  model paper English 2022

    50. What did she see which was amazing ?

    【A】 A tiny baby running

    【B】 A tiny

    【C】 A tiny baby squirrel in running

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 A tiny

    51. God made the country and man made the town says.......

    【A】 Thooran

    【B】 William

    【C】 William Cowper

    【D】 D.P. Panda

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 William Cowper

    52. Till where did the water reach ?

    【A】 Akoulya's ankles

    【B】 Malastria's ankles

    【C】 Both 'A' and 'B'

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 None of these-

    53. People nowadays think..... than ancient times.

    【A】 deeper

    【B】 faster

    【C】 longer

    【D】 slower

    SHOW ANSWER
    Answer:【B】 faster-

    54. Jon Lexau is the author of : 【D】 slower

    【A】 The Pace for living

    【B】 Me and the Ecology Bit

    【C】 Acceptance Speech

    【D】 Little Girls Wiser than Men

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 Me and the Ecology Bit

    55. Who switched on the heater for Gillu?

    【A】 The servant

    【B】 The house manager

    【C】 The gardener

    【D】 The author

    SHOW ANSWER
    Answer:【D】 The author-

    56. Aung San Suu Kyi is a .......

    【A】 Revolutionary

    【B】 Pre-democracy Activist

    【C】 Classical Dancer

    【D】 Poetess

    SHOW ANSWER
    Answer:【B】 Pre-democracy Activist-

    57. How was the old woman?

    【A】 Blind

    【B】 Wise

    【C】 Softly

    【D】 A.S.U.

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 A.S.U.-

    58. Which word stands for 'following something as a result'?

    【A】 condemn

    【B】 consequent

    【C】 case

    【D】 carlt

    SHOW ANSWER
      Answer:【B】 consequent-

    59. What was in the yard ?

    【A】 Cold water

    【B】 Hot water

    【C】 Dirty water

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Dirty water

    60.According to poetry, who made the town?

    【A】 God

    【B】 Government

    【C】 Man

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 Man

    61. Who is the poet of 'Ode on Solitude' ?

    【A】 William Wordsworth

    【B】 William Cowper

    【C】 Alexander Pope

    【D】 Puran Singh

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 Alexander Pope

    62.What did he demand from the tree?

    【A】 Pot of gold

    【B】 Pot of silver

    【C】 Pot of bronze

    【D】 Pot of copper

    SHOW ANSWER
      Answer:【A】 Pot of gold-

    63. Who is the author of 'Allergy' ?

     【A】 Premchand

    【B】 Puran Singh

    【C】 Dr. Rana S.P. Singh

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
    Answer:【C】 Dr. Rana S.P. Singh-

    64.The narrator promised to marry his girl friend if he becames :

    【A】 an IAS officer

    【B】 a secretary

    【C】 a doctor

    【D】 an engineer

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 an IAS officer

    given sentences :Directions 【65-70】: Choose the passive

    65. They are going to build a new airport.

    【A】 A new airport will be built by them.

    【B】 A new airport is being built by them.

    【C】 A new airport is going to built by them.

    【D】 A new airport is going to be built.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 A new airport is going to built by them.

    66. Who broke this window?

    【A】 By whom was this window broken?

    【B】 By whom this window was broken?

    【C】 By whom was this window been broken ?

    【D】 By whom broken this window?

    SHOW ANSWER
    Answer:-【A】 By whom was this window broken?

    67. Priya knows me well.

    【A】 Me is know by Priya well.

    【B】 I am known to Priya well.

    【C】 I am know by Priya well.

    【D】 I know Priya well.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 I am known to Priya well.

    68.Active voice of 'Is Maithili spoken by them ?' is:

    【A】 Do you want to speak Maithili ?

    【B】 Do they speak Maithili ?

    【C】 Do they knows Maithili ?

    【D】 Do they know Maithili ?

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 Do they speak Maithili ?

    69.God gives us happiness.

    【A】 Happiness is given to us by God.

    【B】 Happiness is being given to us by God.

    【C】 Happiness has been given by God.

    【D】 Happiness will be given by God.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【A】 Happiness is given to us by God.

    70.Active voice of 'He was scolded by

    【A】 The teacher scolds him.

    【B】 The teacher was scolding him.

    【C】 The teacher is scolding him.

    【D】 The teacher scolded him

    SHOW ANSWER
    Answer:【D】 The teacher scolded him-

    Directions 【71-76】: Choose the indirect speech of the given sentence:

    71.Rahul said, "Where will I go now?"

    【A】 Rahul asked where would be go then.

    【B】 Rahul asked where he will go then.

    【C】 Rahul asked where he would go then.

    【D】 None of the above

    SHOW ANSWER
    Answer:【C】 Rahul asked where he would go then.-

    72.Rocky said to Jo, "May I use your pen, today."

    【A】 Rocky asked Jo if he may use her pen that day.

    【B】 Rocky asked Jo if he might use her pen that day.

    【C】 Rocky asked Jo if may be use her pen.

    【D】 Both 'A' and 'B'

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 Rocky asked Jo if he might use her pen that day.

    73. Hamid said, "What a fascinating flower it is!"

    【A】 Hamid said what a fascinating flower it was.

    【B】 Hamid said that it was a fascinating flower.

    【C】 Hamid exclaimed that it was a very fascinating

    【D】 None of the above

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 Hamid exclaimed that it was a very fascinating

    74. Rita asked Mita, "What is the problem ?"

    【A】 Rita said to Mita as what is the problem.

    【B】 Rita asked Mita what is the problem.

    【C】 Rita said to Mita what was the problem.

    【D】 Rita asked Mita what the problem was.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【D】 Rita asked Mita what the problem was.

    75. He said to me, "May god bless you!"

    【A】 He said that my I be blessed by god.

    【B】 He said to me that god may bless me.

    【C】 He said that I may be blessed by god.

    【D】 He prayed that god might bless me.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【D】 He prayed that god might bless me.

    76. Asha said, "I never eat fish."

    【A】 Asha says that she never eats fish.

    【B】 Asha said that she never ate fish.

    【C】 Asha said that fish never ate by her.

    【D】 Asha told that fish she never ate.

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 Asha said that she never ate fish.

    10वीं कक्षा इंग्लिश मॉडल पेपर 2022

    Directions 【77-82】: Choose the suitable verb-in agrrement with its subject :

    77. .........he know that tomorrow you will be on leave?

    【A】 Do

    【B】 Does

    【C】 Have

    【D】 Has

    SHOW ANSWER
    Answer:【B】 Does-

    78....... you drink milk everyday ?

    【A】 Do

    【B】 Does

    【C】 Have

    【D】 Has

    SHOW ANSWER
    Answer【A】 Do:-

    79. My friends ..........been asking for the party photo graphs.

    . 【A】 Do

    【B】 Does

    【C】 Have

    【D】 Has

    SHOW ANSWER
    Answer:【C】 Have-

    80. I......... living here since 2014.

    【A】 am

    【B】 has been

    【C】 have been

    【D】 has

    SHOW ANSWER
      bbbbbbbbbbAnswer:【C】 have been-

    81. I get up early in the morning and so…..my sister.

    【A】 did

    【B】 has

    【C】 is

    【D】 does

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 does-

    82. He............ a ghost last night.

    【A】 see

    【B】 saw

    【C】 has been

    【D】 seeing

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 saw

    Directions 【83-88】 : Choose the preposition:

    83.I was too hot to stand the sun.

    【A】 under

    【B】 below

    【C】 in

    【D】 into

    SHOW ANSWER
    Answer:【C】 in-

    84. May you succeed...... the examination!

    【A】 on

    【B】 in

    【C】 at

    【D】 for

    SHOW ANSWER
    Answer:-【B】 in

    85. May people are of the opinion that the 3rd World War will be fought.......oil.

    【A】 for

    【B】 from

    【C】 at

    【D】 over

    SHOW ANSWER
      Answer:【D】 over-

    86. You should not laugh..... the poor.

    【A】 for

    【B】 on

    【C】 at

    【D】 with

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 at

    87. Flour is made............ wheat

    【A】 from

    【B】 of

    【C】 by

    【D】 with

    SHOW ANSWER
    Answer:-【A】 from

    88. Maya is suffering fever.

    【A】 from

    【B】 in

    【C】 at

    【D】 of

    SHOW ANSWER
    Answer:-【A】 from

    BSEB class 10 English Model Paper 2022

    Directions 【89-94】 : Choose the correct spelling of the each given words:

    89.

    【A】 Governmant

    【B】 Govarment

    【C】 Government

    【D】 Govarnmant

    SHOW ANSWER
    Answer:-【C】 Government

    90.

    【A】 Hamorrage

    【B】 Haemorrhage

    【C】 Hammerage

    【D】 Hammarage

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 Haemorrhage

    91.

    【A】 Maintainance

    【B】 Maintenannace

    【C】 Maintenence

    【D】 Maintenance

    SHOW ANSWER
      Answer:-【D】 Maintenance

    92.

    【A】 Cunning

    【B】 Cuning

    【C】 Canceng

    【D】 Cuining

    SHOW ANSWER
    Answer:-【A】 Cunning

    93.

    【A】 Occasionally

    【B】 Ocasionaly

    【C】 Occasionaly

    【D】 Occaseonaly

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Occasionally

    Directions 【95-100】: Choose the most suitable English Translation:

    94. 【A】 Applaud

    【B】 Aplaud

    【C】 Apliud

    【D】 Apploud

    SHOW ANSWER
      Answer:-94. 【A】 Applaud

    95. इस शहर के मध्य में बड़ा मैदान था।

    【A】 There were a big field in the heart of this town.

    【B】 There was a big field in the heart of this town.

    【C】 There was a big field in the heart this town.

    【D】 There were big field in the heart meant of this town.

    SHOW ANSWER
      Answer:-【B】 There was a big field in the heart of this town.

    96 जान मिल्टन एक महान कवि थे।

    【A】 John Milton were a great poet.

    【B】 The John Milton was a great poet.

    【C】 John Milton has a great poet.

    【D】 John Milton was a great poet.

    SHOW ANSWER
      Answer:-【D】 John Milton was a great poet.

    97.हरि कहाँ गया है ?

    【A】 Where has Hari gone?

    【B】 Where have Hari gone?

    【C】 Where has Hari went?

    【D】 Where have Hari ?

    SHOW ANSWER
      Answer:【A】 Where has Hari gone?-

    98. पेड़ के ऊपर कौवा है।

    【A】 There are a crow on the tree.

    【B】 There is a crow on the tree.

    【C】 There are a crow in the tree.

    【D】 There is a crow in the tree.

    SHOW ANSWER
      Answer:-【D】 There is a crow in the tree.

    99. नीतीश कुमार बिहार के मुख्यमंत्री

    【A】 Nitish Kumar is Chief Minister of Bihar.

    【B】 Nitish Kumar has the Chief Minister of Bihar.

    【C】 Nitish Kumar is the Chief Minister of Bihar.

    【D】 None of these

    SHOW ANSWER
      Answer:-【C】 Nitish Kumar is the Chief Minister of Bihar.

    100. सीता अपने पिता को पत्र लिखी।

    【A】 Sita wrote a letter to her father.

    【B】 Sita was written a letter to her father.

    【C】 Sita has written a letter her to father.

    【D】 Sita was written a letter her to father.

    SHOW ANSWER
      Answer:-【A】 Sita wrote a letter to her father.

    BSEB English Model Paper 10th Class Bihar board download 2022

    More Read:

    Class 10th Social Science Model Question for 2022 

     

     

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here