Class10th English Model papers with answers 2022II BSEB 10th class English model papers

0
1651
Class10th English Model papers with answers 2022
Class10th English Model papers with answers 2022

10th class English model papers with answers 2022: class 10 English question answer model paper 2022, BSEB 10th Class English Model Paper 2022 दोस्तों आप लोग को प्रोवाइड करा रहा हूं I इसमें  100 प्रश्न है Iआपको 50 प्रश्न का आंसर देना होगा I VVI Bihar Board 10th class English Model paper  Matric Exam 2022. Matric Exam 2022,BSEB English model Question Answer. 10th Class English Model Practice set matric Exam 2022. को एक बार जरुर पढ़ें अगर इस बार आप मैट्रिक परीक्षा देने वाले हैं तो I English question paper 2022  class 10,English sample papers for class 10 with solutions,दसवीं कक्षा का अंग्रेजी का मॉडल पेपर मैट्रिक परीक्षा 2022.Class10th English Model


Class10th English Model papers with answers 2022

There are 100 objective type questions, out of which only 50 objective questions to be answered. Choose the Correct Answer and Mark Your answers with ball point pen 【Blue/Black】 in OMR Sheet. (BSEB 10th class English model papers Matric Exam 2022) Class10th English Model Question  Answer .

1. In ‘The pace for Living, R.C. Hutchinson discusses:  

【A】 the happiness of man

【B】 the agony of modern man

【C】 the dilemma of people

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 the agony of modern man

2. In ‘The pace for Living, the author saw a play in :

【A】 Denmark

【B】 Dublin

【C】 Denver

【D】 Delhi

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Dublin

3. In the essay The Pace for Living’ the Corn merchant is

【A】 an ambitious man

【B】 an anxious man

【C】 an adventurous man

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 an anxious man

4. When the author of ‘Me and Ecology Bit went to Mr. Williams, he was:

【A】 burning fire

【B】 burning straw

【C】 burning forest

【D】 burning leaves

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 burning leaves

5. The author of ‘Me and the Ecologypeople and create awarness about:

【A】 Importance of health

【B】 Importance of money

【C】 Importance of ecology

【D】 Importance of play

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Importance of ecology

6.’Me and the Ecology Bit’ is all about :

【A】 Preserving water resources

【B】 Preserving environment and ecology

【C】 Preserving forest resources

【D】 Preserving human resources

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Preserving environment and ecology

7. According to the story ‘Gillu’, squirrels have a life span of:

【A】 one year

【B】 two years

【C】 three years

【D】 four years

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 two years

8. ‘Gillu’ would inform by twittering:

【A】 tick-tick

【B】 tring-tring

【C】 chik-chik

【D】 cring-cring

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 chik-chik

9. In the story written by Mahadevi Verma, Gillu was injured by:

【A】 Crows

【B】 squirrels

【C】 Parrots

【D】 Mongooses

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Crows

10. The essay ‘What is Wrong with Indian Films ?’ is taken from

【A】 Pather Panchali

【B】 Shatranj ke Khilari

【C】 Our Films, Their Films

【D】 Films for Youth

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Our Films, Their Films

11. According to the author, which of the following commands the respect accorded to any other form of creative expression ?

【A】 Music

【B】 Literature

【C】 Cinema

【D】 Sports

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Cinema

12. In which year the first short film was produced in India?

【A】 1907 A.D.

【B】 1919 A.D.

【C】 1925 A.D.

【D】 1947 A.D.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 1907 A.D.

13. According to Aris, Nobel Peace Prize is all about theideals of:

【A】 freedom

【B】 peace

【C】 humanism

【D】 democracy

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 humanism

14. Acceptance speech was delivered on December 10,

【A】 1991

【B】 1992

【C】 1990

【D】 1993

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 1991

Class10th English Modelदसवीं कक्षा का अंग्रेजी का मॉडल पेपर मैट्रिक परीक्षा 2022

15. According to the essay Acceptance Speech’, what is Burma’s long struggle for?

【A】 Peace only

【B】 Freedom only

【C】 Peace, freedom and democracy

【D】 Food and security.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Peace, freedom and democracy

16. Toni Morrison’ received the Nobel Prize in the field of:

【A】 Peace

【B】 Science

【C】 Literature

【D】 Economics

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Literature

17. In the story ‘Once Upon a Time’, the woman was visitedby:

【A】 Some young people

【B】 Some old people

【C】 Some rich people

【D】 Some sick people Nobel

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Some young people

18.Toni Morrison was the first……. to receive the nobel Prize.

【A】 White woman

【B】 European woman

【C】 Asian woman

【D】 Black woman

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 Black woman

19.Underlying Unity is the mos tremarkable feature of

【A】 American Culture

【B】 Indian Culture

【C】 Greek Culture

【D】 Chinese Culture

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Indian Culture

20. Indian culture is……

【A】 Flexible

【B】 Beautiful

【C】 Blend of many cultures

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Blend of many cultures

21 It’s……… that specially distinguishes the culture of per The Unity of Indian Culture’

【A】 Variety of religions

【B】 Unity of people

【C】 Unbroken continuity

【D】 Cultural Variety

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Unbroken continuity

22. The story ‘Little Girls Wiser than Men’, has been writtenby :

【A】 Leo Tolstoy

【B】 Toni Morrison

【C】 Humayun Kabir

【D】 Joan Lexau

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Leo Tolstoy

23. Both the girls in the story ‘Little Girls wiser than Men,’had :

【A】 red handkerchiefs

【B】 blue handkerchiefs

【C】 yellow handkerchiefs

【D】 white handkerchiefs

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 red handkerchiefs

24. Which festival is referred to by the writer in the story’Little Girls Wiser than Men’?

【A】 Christmas

【B】 Easter

【C】 Holi

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Easter

25. God made the country and man made the

【A】 house

【B】 church

【C】 town

【D】 city

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 town

26. What has made the man idle ?

【A】 Luxurious life

【B】 Comfortable devices

【C】 Packed foods

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Comfortable devices

27. According to the poem ‘God Made the Country’,do you find fields and groves?

【A】 Villages

【B】 Towns

【C】 Both 【A】 and 【B】

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Villages

28. The happy man is……… to breathe his native air.

【A】 content

【B】 sad

【C】 cruel

【D】 unable

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 content

29. The poet does not want anything to mark the place where he is:

【A】 Buried

【B】 Sitting

【C】 Hiding

【D】 Lost

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Buried

English question paper 2022  class 10

30. In the poem ‘Ode On Solitude’ where is the happy man content to live?

【A】 in town

【B】 in his own ground

【C】 in the heaven

【D】 in an orchard

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 in his own ground

31. A polythene bag does no tget……..

【A】 torn

【B】 destroyed

【C】 dissolved

【D】 assimilated

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 dissolved

32. What happens when we burn it ?

【A】 It turns into ash

【B】 It gives a poisonous smell

【C】 It becomes volatile

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 It gives a poisonous smell

33. What happens when we leave a polythene bag on the earth?

【A】 It degardes the soil

【B】 It pollutes the environment

【C】 It improves the soil

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 It pollutes the environment

34. Radha’s friends were ….

【A】 angry

【B】 worried

【C】 happy

【D】 ecstatic

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 worried

35. Originally Vidyapati is a………..poet:

【A】 Hindi

【B】 English

【C】 Maithili

【D】 Bhojpuri

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Maithili

36. Whose problems are talked about in the poem ‘Thinner than a Crescent’?

【A】 Radha’s

【B】 Radha’s friends

【C】 Lord Krishna’s

【D】 Village folk’s

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Radha’s

37. In the poem ‘The Empty Heart’, to whom did the man bid good bye?

【A】 His Mother

【B】 His Wife

【C】 His Children

【D】 His Mother, Wife and Children

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 His Mother, Wife and Children

38. Greed is…… but life is not..

【A】 worthy

【B】 bad

【C】 good

【D】 endless

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 endless

39. Who has written the poetry,

【A】 Vidyapati

【B】 Puran Singh

【C】 Periasamy Thooran

【D】 Amrita Pritam

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Periasamy Thooran

40.The…… of the koel has been charred by the fire of love.

【A】 legs

【B】 beak

【C】 wings

【D】 eyes

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 wings

41. Why is the bird so restless ?

【A】 Because, the bird has no shelter to live and sing

【B】 Because, they are hard working

【C】 They are travellers in habbit

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:-【A】 Because, the bird has no shelter to live and sing

42. What chars the cuckoo wings?

【A】 The fire and love

【B】 The fire of love

【C】 The passion and fire

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 The fire of love

43. Who is challenging the mountain ?

【A】 The Poet

【B】 The Porter

【C】 Both 【A】 and 【B】

【D】 None of above.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 The Porter

44. Like a bird/his heart is twittering’ is from:

【A】 Koel

【B】 Martha

【C】 The Sleeping Porter

【D】 The Polythene Bag

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 The Sleeping Porter

BSEB  Class 10th English model paper pdf download 2022

45. Jabra was Halku’s:

【A】 dog

【B】 cat

【C】 horse

【D】 cow

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 dog

46.Halku and Munni had saved money to buy

【A】 heater

【B】 shawl

【C】 blanket

【D】 quilt

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 blanket

47. Halku and Munni were always in:

【A】 debt

【B】 need

【C】 pain

【D】 comfort

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 debt

48. Allergens are of ……. types.

【A】 two

【B】 three

【C】 four

【D】 five

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 two

49.A person has to be exposed to the particular……time to become allergic to it.

【A】 symptom

【B】 antigen

【C】 allergen

【D】 protein

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 allergen

50. The path of allergy development is widely referred to as ‘the allergy march”.

【A】 side

【B】 twisted

【C】 direct

【D】 indirect

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 direct

51. Allergy is a …… of the human immune system.

【A】 disease

【B】 symptom

【C】 malfunction

【D】 miscalculation

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 malfunction

52.According to the bet, the lawyer had to remain the cell for …… years.

【A】 twenty

【B】 ten

【C】 twelve

【D】 fifteen

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 fifteen

53. Who were the persons involved in the Bet?

【A】 The banker

【B】 The lawyer and a young man

【C】 A rich and young person

【D】 All of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 All of these

54. The bet was struck for an amount of……… million roubles.

【A】 two

【B】 three

【C】 four

【D】 five

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 two

55. Mr. Gessler died of:

【A】 Cholera

【B】 slow starvation

【C】 malaria

【D】 cancer

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 slow starvation

56. The author wrote a……. and posted it to Mr. Gressler.

【A】 letter

【B】 note

【C】 cheque

【D】 poem

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 cheque

57. Who was Mr. Gessler ?

【A】 A goldsmith

【B】 A Carpenter

【C】 A shoe maker

【D】 A farmer

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 A shoe maker

58. Who is the author of this article “Sun and Moon”

【A】 Katherine Mansfield

【B】 John Galsworthy

【C】 Binapani Mohanty

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Katherine Mansfield

59. There was…….. to look after Sun and Moon

【A】 nobody

【B】 everybody

【C】 someone

【D】 one

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 nobody

60. Sun and Moon are the names of

【A】 Guests

【B】 Children

【C】 Adults

【D】 Servants

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Children

61.Binapani Mohanty is well known……. short story writer

【A】 Bengali

【B】 Assamese

【C】 Oriya

【D】 Marathi

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Oriya

Class10th English Model 10 वीं  कक्षा  अंग्रेजी मोएल क्वेश्चन आंसर 2022 

62. The mother in “Two Horizons’ was to read the letter of her daughter.

【A】 disturbed

【B】 angry

【C】 jealous

【D】 delighted

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 delighted

63. What did the mother feel after going through her daughter’s letter?

【A】 Felt sorrow

【B】 Felt very happy

【C】 Felt anger

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Felt very happy

class 10 English sample paper 2022 ( Class10th English Model)

64. Who is the author of the article “Love Defiled” ?

【A】 Giridhar Jha

【B】 Binapani Mohanty

【C】 Katherine Mansfield Direction

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Giridhar Jha

【65-70】: Choose the best option following:

65. Passive voice of: He is reading a novel.

【A】 A novel is read by him.

【B】 A novel is being read by him

【C】 A novel was being read by him

【D】 A novel is reading by him

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 A novel is being read by him

66. Passive voice of: Shubham will clean the class.

【A】 The class will be cleaned by Shubham.

【B】 The class will be clean by Shubham.

【C】 The class will clean by Shubham.

【D】 The class will be cleaning by Shubham.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 The class will be cleaned by Shubham.

67. Passive voice of: His mother was comforing him.

【A】 He is being comforted by his mother.

【B】 He was being comforted by his mother

【C】 He has been comforting by his mother.

【D】 He was being comforting by his mother.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 He was being comforted by his mother

68. Passive voice of ‘She gave me a gift.’

【A】 I was given a gift by her.

【B】 I am given a gift by her.

【C】 She was given a gift by me.

【D】 She is given a gift by me.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 I was given a gift by her.

69. Active Voice of ‘He was scolded by the teacher.’

【A】 The teacher scolds him

【B】 The teacher was scolding him

【C】 The teacher is scolding him

【D】 The teacher scolded him

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 The teacher scolded him

70. Active Voice of The garden has been watered by the gardener.

【A】 The gardener is watering the garden.

【B】 The gardener was watering the garden.

【C】 The gardener has watered the garden.

【D】 The gardener had watered the garden.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 The gardener has watered the garden.

Directions 【71-76】: Choose the correct indirect speech:

71. He said, “We heard this news yesterday.”

【A】 He said that they had heard that news the previousday.

【B】 He said that we had heard this news yesterday.

【C】 He said that we had heard that news the next day.

【D】 He said that they heard this news yesterday.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 He said that they had heard that news the previousday.

72. He said, ‘I am planning to migrate”.

【A】 He said that he was planning to migrate.

【B】 He said the I was planning to migrate.

【C】 He said that I am planning to migrate.

【D】 He said that he is planning to migrate. servant, “Close the door”.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 He said that he was planning to migrate.

73. The master said to his servant  ”close the door”

【A】 The master ordered his servant to close the door.

【B】 The master advised his servant to close the door.

【C】 The master said to his servant to close the door.

【D】 The master inquired his servant to close the door.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 The master ordered his servant to close the door.

74. The emperor said, “My wife is beautiful”.

【A】 The emperor said that my wife is beautiful.

【B】 The emperor said that his wife was beautiful.

【C】 The emperor said that his wife is beautiful.

【D】 The emperor said that my wife was beautiful.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 The emperor said that his wife was beautiful.

75. Naveen says to me, “I am your friend.”

【A】 Naveen says to me that I am his friend.

【B】 Naveen tells me that he is my friend.

【C】 Naveen says to me that he was my friend.

【D】 Naveen says to me that I am your friend.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Naveen tells me that he is my friend.

76. Saunak said, “The sun rises in the east.”

【A】 Saunak said that the sun rises in the East.

【B】 Saunak said that the sun rose in the East.

【C】 Saunak said that the sun is rising in the East.

【D】 Saunak said that the sun was rising in the East. Direction

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 Saunak said that the sun rises in the East.

【77-82】: Fill in the blanks with correct verb form:

77. Bread and butter…… my breakfast.

【A】 are

【B】 is

【C】 were

【D】 have

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 is

78 .It……. hot tomorrow.

【A】 is

【B】 will be

【C】 has been

【D】 is being

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 will be

79 I……. home before she arrived.

【A】 have left

.【B】 has left

【C】 had left

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 had left

80. Early to bed and early to rise …… a man healthy, wealthy and wise.

【A】 make

【B】 made

【C】 makes

【D】 making

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 makes

81 …….you hear him?

【A】 Have

【B】 Has

【C】 Did

【D】 Had

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Did

English sample papers for class 10 with solutions (Class10th English Model)

82. Neither food nor water…………. given.

【A】 was

【B】 are

【C】 were

【D】 has

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 was

Direction 【83-88】: Choose the most suitable preposition

83. We should be honest ……our dealings.

【A】 in

【B】 with

【C】 from

【D】 to

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 in

84. The children are busy………..their homework.

【A】 from

【B】 with

【C】 to

【D】 by

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 with

85. Tom is good…….drawing.

【A】 in

【B】 of

【C】 at

【D】 by

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 at

86. Look……the child

【A】 in

【B】 on

【C】 after

【D】 with

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 after

87. There is a bridge…… the Yamuna.

【A】 by

【B】 at

【C】 in

【D】 across

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 across

88. He died……..cancer

【A】 from

【B】 by

【C】 of

【D】 for

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 of

Direction 【89-94】 Choose the correct spelling.

 89.

【A】 Circumstanses

【B】 Cicumsstances

【C】 Circumstances

【D】 Circumstancis

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Circumstances

90.

【A】 exeption

【B】 exception

【C】 exepson

【D】 excepson

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 exception

91.

【A】 astonished

【B】 astonised

【C】 astfonished

【D】 astonissed

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 astonished

92.

【A】 Asistance

【B】 assisstance

【C】 Assistance

【D】 assistence

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Assistance

93.

【A】 Polution

【B】 pollusion

【C】 Polusion

【D】 pollution

SHOW ANSWER
  Answer:- 【D】 pollution

94.

【A】 Ilustration.

【B】 illustrason

【C】 Illustration

【D】 illustreison

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Illustration

Choose the most suitable translation.

95.मेरा वाहन चालक चार दिनों से बीमार है।

【A】 My driver has been ill for the last four days.

【B】 My driver is ill last four days.

【C】 My driver is suffering ill for four days.

【D】 My driver is seriously ill for four days.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 My driver has been ill for the last four days.

96. बहुत से पढ़े लिखे लोग देख रहे थे।

【A】 Many persons are educating.

【B】 Many educated persons were watching.

【C】 Many persons were watching educated.

【D】 Many educated persons are watching.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Many educated persons were watching.

97. मजुमदार साहब सबसे वरिष्ठ अधिकारी हैं।

【A】 Majumdar Sahib is the biggest officer.

【B】 Majumdar Sahib is the most senior officer.

【C】 Majumdar Sahib is the senior most officer.

【D】 Majumdar Sahib is oldest officer.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 Majumdar Sahib is the most senior officer.

98. मैं फुटबॉल से क्रिकेट को अधिक पसंद करता हूँ।

【A】 I prefer cricket to football.

【B】 I like more cricket than more football.

【C】 I enjoy cricket than football.

【D】 I play cricket more than football.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 I prefer cricket to football.

99.वह कहीं नहीं जा सकता ।

【A】 He cannot go somewhere.

【B】 He can go anywhere.

【C】 He cannot go anywhere.

【D】 He can not go some where.

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 He cannot go anywhere.

100. आप वहाँ कितनी देर रहेंगें ?

【A】 How much will you stay there?

【B】 How long will you stay there?

【C】 How long you will stay there ?

【D】 How more will you stay there?

SHOW ANSWER
  Answer:- 【B】 How long will you stay there?

Class10th English Model papers with answers 2022

Class10th English Model papers,

Bihar Board Hindi Model Paper Matric Exam 2022

1.PRACTICE SET-1
2.PRACTICE SET-2
3.PRACTICE SET-3
4.PRACTICE SET-4
5.PRACTICE SET-5
6.PRACTICE SET-6
7.PRACTICE SET-7
8.PRACTICE SET-8
9.PRACTICE SET-9
10.PRACTICE SET-10

Class 10th Social Science Model Question for 2022 

10th Class English Model Paper 2022

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here