10thClass English Crash course 2022 II Bihar Board English model paper 2022

0
933
10thClass English Crash course अंग्रेजी का क्रैश कोर्स मैट्रिक परीक्षा 2022
10thClass English Crash course अंग्रेजी का क्रैश कोर्स मैट्रिक परीक्षा 2022

10thClass English Crash course 2022 :- BSEB 10th class English model paper 2022, 10th crash English course 2021अगर आप इस बार मैट्रिक परीक्षा देने वाले हैं तो (Bihar Board English model paper 2022)  इंग्लिश का मॉडल पेपर जरूर देखें I Bihar board important 10thClass English Crash course  Matric Exam 2022. अगर आप इस बार क्लास 10th मैट्रिक परीक्षा 2022 में अंग्रेजी में अच्छा नंबर लाना चाहते हैं, तो सभी प्रश्न को याद कर ले I English Crash course  for BSEB matric Exam 2022. English model paper for Bihar Board Matric Exam 2022.10thClass English objective question Answer matric Exam 2022.मैट्रिक परीक्षा 2022 अंग्रेजी का क्रैश कोर्स,बिहार बोर्ड मैट्रिक परीक्षा अंग्रेजी मॉडल क्वेश्चन आंसर 2022.


10thClass English Crash course 2022

Only 50 objective questions to be answered. Choose   the Correct Answer and Mark Your answers with ball
point pen 【Blue/Black】 in OMR Sheet. ( Bihar Board English model paper 2022 )

【50 x 1 = 50】

1. According to the author, why are Indian films not shown abroad?

【A】 India offers potential market for her own products

【B】 Because Indian films are weak in quality

【C】 Due to language problem

【D】 None of these

SHOW ANSWER
  Answer:- 【A】 India offers potential market for her own products

2. According to the essay ‘What is wrong with Indian Films?’, which is the most potent and versatile art form:

【A】 Music

【B】 Dance

【C】 Cinema

【D】 Painting

SHOW ANSWER
  Answer:- 【C】 Cinema

3.Aung San Suu Kyi’s struggle was for:

【A】 an autocratic-Burma

【B】 a communist-Burma

【C】 a democratic-Burma

【D】 a socialist-Burma

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 a democratic-Burma

4.In the essay ‘Acceptance delivered the speech in Alexander Aris delivered the speech in……..

【A】 Tokyo

【B】 Oslo

【C】 Delhi

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Oslo

5. Who was awarded the Nobel Peace Prize in 1991 ?

【A】 Alexander Aris

【B】 Dr. A.P.J. Abdul Kalam

【C】 Aung San Suu Kyi

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Aung San Suu Kyi

6. What disability did the women have ?

【A】 Fatness

【B】 Unable to move

【C】 Blindness

【D】 Could not talk

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Blindness

7. Toni Morrison is the writer of ……

【A】 Gillu

【B】 The Pace for Living

【C】 Once Upon a Time

【D】 Me and The Ecology Bit

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Once Upon a Time

8. In the story ‘Once upon a Time’ of:

【A】 Merchant

【B】 Politician

【C】 Slave

【D】 A rich man

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Slave

9. Who has delivered the speech The Unity of Indian Culture ?

【A】 Humayun Kabir

【B】 Dr. Trinath Mishra

【C】 Mahadevi Verma

【D】 Leo Tolstoy

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Humayun Kabir

10. What is one of the most remarkable features of Indian culture, according to Humayun Kabir ?

【A】 Underlying Unity

【B】 Lots of festivals

【C】 Diversity of people

【D】 So many religions

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Underlying Unity

10thClass English Crash course मैट्रिक का मॉडल पेपर 2022

11. In ‘The Pace of Living’, the author discusses :

【A】 the agony of modern man

【B】 the miseries of ancient people

【C】 the dilemma of people

【D】 the problems of old age

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 the agony of modern man

12. Which tribe did the author belong ?

【A】 Fast thinkers

【B】 Slow thinkers

【C】 Steady thinkers

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Slow thinkers

13. The author of the story ‘The pace for Living’ enjoyed going in a car at ……

【A】 Ninety miles an hour

【B】 Eighty miles an hour

【C】 Sixty miles an hour

【D】 Seventy miles an hour

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Ninety miles an hour

14. In ‘Me and the Ecology Bit’, the post office was…… from Mr. Johnson’s house.

【A】 one block away

【B】 three blocks away

【C】 two blocks away

【D】 four blocks away

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 two blocks away

15. Jim found Mr. William burning :

【A】 books

【B】 plants

【C】 leaves

【D】 plastic

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 leaves

16. In the essay ‘Me and The Ecology Bit’ the narrator has…….route.

【A】 domestic

【B】 paper

【C】 metallic

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 paper

17. Mahadevi Verma is the author of:

【A】 Gillu

【B】 The pace of Living

【C】 What is Wrong with Indian Films

【D】 One Upon a Time

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Gillu

18. In the story Gillu’, the narrator cleaned the wounds of the baby squirrel and applied…….

【A】 dettol

【B】 toothpaste

【C】 penicillin

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 penicillin

19. In the essay ‘Gillu’ the narrator found an injured baby squirrel in her…….

【A】 office

【B】 garden

【C】 veranda

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 veranda

20. In which year the first feature film of India was performed ?

【A】 1913 A.D.

【B】 1925 A.D.

【C】 1935 A.D.

【D】 1947 A.D.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 1913 A.D.

21. The Unity of Indian Culture,’ was a lecture delivered by Humayun Kabir in:

【A】 Bangalore University

【B】 Baroda University

【C】 Delhi University

【D】 Bombay University

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Baroda University

22. Akoulya and…… took off their shoes and stockings.

【A】 Ankita

【B】 Malasha

【C】 Amisha

【D】 Sharapova

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Malasha

Bihar Board 10thClass English Crash course2022

23. In the story ‘Little Girls wiser than Men’ the girls are named:

【A】 Maria and Anne

【B】 Malasha and Akoulya

【C】 Mary and Maria

【D】 Natasha and Jinny

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Malasha and Akoulya

24. Elderly people in the story ‘Little Girls Wiser than Men’, were ashamed because:

【A】 Little girls were quarreling

【B】 Little girls were dancing

【C】 Little girls became friends again

【D】 Little girls became enemies again

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Little girls became friends again

25. What is the poet’s desire ?

【A】 To enjoy comfortable conditions

【B】 To enjoy luxury

【C】 To energy green environment

【D】 The pleasure of natural objects

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 The pleasure of natural objects

26. William Cowper has written the poem:

【A】 God made the Men

【B】 God made the Country

【C】 God made the Land

【D】 God made everything

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 God made the Country

27. According to poem ‘God Made the Country’, our life could be sweet if we possess :

【A】 A lot of money and wealth

【B】 Good health and virtue

【C】 Good house and virtue

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Good health and virtue

28. In the poem Ode on Solitude’ the poet draws a beautiful picture of :

【A】 a village

【B】 a poor man

【C】 a happy man

【D】 a town

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 a happy man

29. Pope, in the poem ‘Ode on Solitude’, says that village people get everything except:

【A】 Milk from herds.

【B】 Bread from fields

【C】 Attire from flocks

【D】 Money from trees

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 Money from trees

30. Who has composed the poem ‘Ode on Solitude’?

【A】 Puran Singh

【B】 Durga Prasad Panda

【C】 Alexander Pope

【D】 William Cowper

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Alexander Pope

31. What happens when polythene gets a little heated

【A】 It melts down

【B】 It becomes solid

【C】 It vaporises

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 It melts down

32. Where do germs of diseases keep on growing?

【A】 In polythene

【B】 In soil

【C】 In garbage bin

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 In garbage bin

33. ‘Polythene Bag’ makes noise.

【A】 squeaky

【B】 chirpy

【C】 harsh

【D】 soft

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 squeaky

34. ‘Radha’s tears in the poem ‘Thinner created:

【A】 a pool

【B】 a sea

【C】 a river

【D】 a lake

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 a river

35. Thinner than a Crescent’, has been composed by:

【A】 Vidyadhar Pandit

【B】 Kalidas

【C】 Vidyapati

【D】 Tulsidas

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Vidyapati

10thClass English Crash course  for Matric Exam 2022

36. To whom does the friend make a report in the poem Thinner than a Crescent’?

【A】 Lord Siddhartha

【B】 Lord Krishna

【C】 Lord Mahaveer

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Lord Krishna

37. What made him mad?

【A】 His Greedy tendency

【B】 His ndency of getting more and more

【C】 Sudden shock

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 His ndency of getting more and more

38. ‘The Empty Heart’ has been composed by

【A】 Periasamy Thooran

【B】 Keki. N. Daruwalla

【C】 Sarojini Naidu

【D】 Mahadevi Verma

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Periasamy Thooran

39.In the poem ‘The Empty Heart,’ the prayer was granted

【A】 three fold

【B】 seven fold

【C】 five fold

【D】 nine fold

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 seven fold

40. The garden that burns the heart of ‘Koel’ is:

【A】 green

【B】 thin

【C】 dense

【D】 thick

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 green

41. The ‘Koel’, is hidden in :

【A】 Forests

【B】 Mango-leaves

【C】 Fields

【D】 Mountains

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Mango-leaves

42. What does the flaming soul of the Koel as in the poem ‘Koel’?

【A】 Wants to know where its lover is

【B】 Wants to know about its destination

【C】 Wants to know about its nest

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Wants to know where its lover is

43. Who is the poet of the poetry, “The Sleeping Porter”?

【A】 Puran Singh

【B】 Laxmi Prasad Devkota

【C】 Periasamy Thooran

【D】 Vikram Seth

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Laxmi Prasad Devkota

44. The porter is in deep:

【A】 slumber

【B】 thought

【C】 grief

【D】 pain

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 slumber

45.The porter carried kilo on his back.

【A】 38

【B】 25

【C】 35

【D】 40

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 25

46. Who has written this article ‘January Night’?

【A】 Premchand

【B】 Dr. Rana S.P. Singh

【C】 Anton Chekov

【D】 John Galsworthy

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Premchand

47. Premchand is originally known as:

【A】 Dhanpat Pandey

【B】 Dhanpat Rai

【C】 Dhanpat Mistri

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Dhanpat Rai

48. In the story ‘January Night’ was did Halku and Munni want to buy?

【A】 A blanket

【B】 A quilt

【C】 Both ‘A’ and ‘B’

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 A blanket

Class10th English Model papers 2022

49. What is suggested to avoid allergy ?

【A】 Wear of pollen mask when moving the Grass

【B】 Stay indoors in the morning and on windy days

【C】 Read and understand food lebels

【D】 All of the above

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Read and understand food lebels

50. Substances causing a violent reaction to the human immune system are called:

【A】 Allergy

【B】 Allergents

【C】 Allergens

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Allergens

51. Prem Shankar is mentioned in:

【A】 January Night

【B】 The Bet

【C】 Allergy

【D】 Quality

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Allergy

52. During his period of confinement, the lawyer was deprived of the right to cross the

【A】 garden

【B】 boundary

【C】 threshold

【D】 town

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 threshold

53. During the first year of imprisonment the lawyer in ‘The Bet’ :

【A】 suffered terribly

【B】 enjoyed happily

【C】 ate heavily

【D】 listened to music

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 suffered terribly

54. In the story ‘The Bet’, what was the weather like on the day the banker went to kill the lawyer?

【A】 It was raining and very cold

【B】 It was sunny and very hot

【C】 Both ‘A’ and ‘B’

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 It was raining and very cold

55. The young man admitted that Mr. Gessler was the best bootmaker in……

【A】 Berlin

【B】 London

【C】 Paris

【D】 Patna

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 London

56. ‘Quality’, is a story about:

【A】 Sweet maker

【B】 Shoe maker

【C】 Bread maker

【D】 Cake maker

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Shoe maker

57. ‘Quality’ is a story written by:

【A】 Anton Chekov

【B】 John Galsworthy

【C】 Leo Tolstoy

【D】 William Shakespeare

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 John Galsworthy

58. In the story ‘Sun and Moon’ sun was very……

【A】 upset

【B】 happy

【C】 excited

【D】 angry

 Answer:- 【A】 upset

59. In the story ‘Sun and Moon’, who get scolded at the end of the story?

【A】 Sun only

【B】 Moon only.

【C】 Both sun and moon

【D】 None of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Sun only

60. Katherine Mansfield is basically a:

【A】 Novelist

【B】 Story writer

【C】 Dramatist

【D】 Poet

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Story writer

61. In the story ‘Two Horizons’, the daughter was filled with a sense of ….. and emptiness.

【A】 tiredness

【B】 greed

【C】 happiness

【D】 joy

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 tiredness

62. The daughter in the story Two Horizones’ learnt everything from her more except:

【A】 secret of laughter

【B】 importance of wealth

【C】 mantra of loving pain

【D】 hardship of loving life

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 importance of wealth

63. The only companion of the mother in the story “Two Horizones’, is:

【A】 her husband

【B】 her son

【C】 her daughter

【D】 her dog

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 her daughter

64. From which of the following we learn much according to this article?

【A】 From elders

【B】 From senior Friends

【C】 Teachers

【D】 All of these

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 All of these

Direction 【65-70】: Choose the best option for the following:

65. Passive voice of the The Minister is delivering the speech.”

【A】 The speech is being delivered by the Minister.

【B】 The speech is delivered by the Minister.

【C】 The speech are delivered by the Minister.

【D】 The speech has been delivered by the Minister.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 The speech is being delivered by the Minister.

66. Passive voice of “Who did it ?”

【A】 By whose was it done?

【B】 By whom was it done?

【C】 By whom were it done?

【D】 By who is was done?

SHOW ANSWER
   Answer:-【B】 By whom was it done?

 67. Passive voice of “Mr. Sinha teaches us Physics” is:

【A】 We are taught Physics by Mr. Sinha.

【B】 We teach Physics by Mr. Sinha.

【C】 We have been taught Physics by Mr. Sinha.

【D】 We has been taught Physics by Mr. Sinha.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 We are taught Physics by Mr. Sinha.

68. Active voice of “Is Bhojpuri spoken by her ?”

【A】 Do she speak Bhojpuri ?

【B】 Does she speak Bhojpuri ?

【C】 Had she spoken Bhojpuri ?

【D】 Have she speak Bhojpuri ?

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Does she speak Bhojpuri ?

69. Active voice of “When is coffee taken by you?” is:

【A】 When did you take coffee?

【B】 When do you take coffee?

【C】 When does he take coffee?

【D】 When you take coffee?

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 When do you take coffee?

70. Passive voice of “The trees provide oxygen” is:

【A】 Trees provided by oxygen.

【B】 Oxygen had provide the trees.

【C】 Provided is oxygen by trees.

【D】 Oxygen is provided by the trees.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 Oxygen is provided by the trees.

Directions 【71-76】: Choose the correct indirect speech:

71. He said to me, “May god bless you.”

【A】 He said that may I be blessed by god.

【B】 He said to me that god may bless me.

【C】 He said that I maybe blessed by god.

【D】 He prayed that god might bless me.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 He prayed that god might bless me.

72. He said, “Where is my car ?”

【A】 He asked where was his car.

【B】 He asked where his car was.

【C】 He told where my car is.

【D】 He enquired where my car was.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 He asked where his car was.

73. Asha said, “I never eat fish.”

【A】 Asha says that she never eats fish.

【B】 Asha said that she never ate fish.

【C】 Asha said that fish never ate by her.

【D】 Asha told that fish she never ate.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Asha said that she never ate fish.

English question paper 2022 class 10

74. I said to her, “I am a good player.”

【A】 I said to her that I am a good player.

【B】 I told her that I am a good player.

【C】 I said to her that I had been a good player.

【D】 I told her that I was a good player.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 I told her that I was a good player.

75. She said to me. “Have you seen my mobile?”

【A】 She asked me if I had seen her mobile.

【B】 She said to me if I saw her mobile.

【C】 She enquired about her mobile.

【D】 She told if I had seen her mobile.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 She asked me if I had seen her mobile.

76.She said, “I have finished my work.”

【A】 She said that she had finished her work.

【B】 She told that her work is finished.

【C】 She said that she has finished her work.

【D】 She informed that her work was finished.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 She said that she had finished her work.

Direction 【77-82】: Fill in the blanks with correct verbform:

77.The horse and cart…….at his door.

【A】 am

【B】 is

【C】 are

【D】 did

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 is

78. The number of boys ……. increased.

【A】 are

【B】 is

【C】 were

【D】 has

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 is

79. A lot of food…….. lying there.

【A】 was

【B】 were

【C】 are

【D】 have been

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 was

80. A set of combs…… been bought.

【A】 have

【B】 were

【C】 has

【D】 are

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 has

81. He a ghost last night..

【A】 see

【B】 saw

【C】 has seen

【D】 seeing

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 saw

82. Keep quiet, we are………. to the Prime Minister’s speech.

【A】 listened

【B】 listen

【C】 had listened

【D】 listening

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 listening

Direction 【83-88】: Choose the most suitable preposition.

83. Three persons were witness……. that event.

【A】 to

【B】 for

【C】 of

【D】 with

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 of

84. A frog was found the well.

【A】 in

【B】 into

【C】 from

【D】 with

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 in

85. I am always……… your service.

【A】 for

【B】 to

【C】 at

【D】 by

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 at

86. He complemented her…. new dress.

【A】 for

【B】 to

【C】 on

【D】 about

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 on

87. You should not laugh ……. the poor.

【A】 for

【B】 on

【C】 at

【D】 with

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 at

88. She came…… bus.

【A】 at

【B】 in

【C】 from

【D】 by

SHOW ANSWER
   Answer:- 【D】 by

Direction 【89-94】: Choose the correct spelling.

89.

【A】 Mainten

【B】 Mentain

【C】 Maintain

【D】 Manten

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Maintain

90.

【A】 Deseas

【B】 Disease

【C】 Dijeas

【D】 Digese

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Disease

91.

【A】 Statement

【B】 Stement

【C】 Statment

【D】 Estetment

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Statement

92.

【A】 Jealous

【B】 Jeelous

【C】 Jialous

【D】 Jeaelous

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Jealous

93.

【A】 Turist

【B】 Toerist

【C】 Tourist

【D】 Toorist

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 Tourist

94.

【A】 Quarrel

【B】 Querral

【C】 Querrel

【D】 Quirral

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Quarrel

Direction 【95-100】: Choose the most suitable translation.

95. नियमित रूप से अध्ययन करो।

【A】 Study regularly

【B】 Study on time

【C】 Study sincerely

【D】 Do studies often

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 Study regularly

96. बेईमान कभी भी सफल नहीं होते।

【A】 The dishonest never success.

【B】 The dishonest are not successful.

【C】 The dishonest do not successful.

【D】 The dishonest are never successful.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【A】 The dishonest never success.

97. कहानियाँ हमारे दिल और दिमाग को सुकून देती हैं।

【A】 Stories provided peace to our minds.

【B】 Stories provide peace to our heart and mind.

【C】 Stories provides us peace to our hearts.

【D】 Stories are provide peace to our heart and mind.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Stories provide peace to our heart and mind.

98. हमलोगों को बड़ों का आदर करना चाहिए।

【A】 We could respect our elders.

【B】 We should respected our elders.

【C】 We should respect our elders.

【D】 Both 【A】 and 【B】

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 We should respect our elders.

99.एवरेस्ट संसार में सबसे ऊँची चोटी है।

【A】 Everest is very high peak in the world.

【B】 Everest is the highest peak in the world.

【C】 Everest is most high peak in the world.

【D】 Everest was the highest peak in the world.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【B】 Everest is the highest peak in the world.

100. जो लड़का तुमसे मिलने आया था वह बहुत ही गरीब है

【A】 The boy who came to see you he was very poor

【B】 The boy who has come to see you is very poor.

【C】 The boy who came to see you is very poor.

【D】 The boys who had come to see you was very poor.

SHOW ANSWER
   Answer:- 【C】 The boy who came to see you is very poor.

10thClass English Crash course 2022

 Bihar Board 10thClass English Crash course 2022,


Class 10th Social Science Model Question for 2022 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here